Vlees ontdooien

 

De Mannen van Vlees & Vuur verzenden alle vlees- en broodproducten gevacumeerd en diepgevroren. Wij vriezen het vlees zeer snel in met de techniek genaamd shock freezing, waarbij het vlees bij -40˚C in minder dan 30 minuten bevriest tot -18˚C. Hierdoor kunnen wij de perfecte kwaliteit van het vlees behouden. Echter, het vlees moet ook op de juiste wijzen worden ontdooit om deze kwaliteit te waarborgen. Vlees moet nooit zomaar op het aanrecht ontdooien, dan is de kans op bacteriën vele malen groter. Daarom beschrijven we drie manieren hoe je het vlees wél kan ontdooien. 

 

Ontdooi het vlees in de koelkast

Leg het vlees op een bord of schaal, zo kan het niet lekken op andere etenswaren. Plaats het vlees hierop in de koelkast, 24 uur voordat je het wilt bereiden. Bij grotere stukken vlees kost het meer tijd om volledig te ontdooien. Hierbij moet je dan rekening houden met 24 uur per 2,5 kg. Gevogelte dient binnen 2 dagen na het ontdooien bereid te worden, en varkens- en rundvlees binnen 3-5 dagen na het ontdooien. 

 

Ontdooi het vlees in koud water

Koud water onttrekt de kou uit het vlees. Wij leveren het vlees vacuümverpakt, maar doordat bevroren vlees scherpe randen kan hebben zou de verpakking bij het transport kunnen beschadigen. Controleer de verpakking daarom eerst op eventuele lekken, en plaats het vlees zo nodig in een waterdichte zak. Plaats het vlees vervolgens in ruim koud water. Wij adviseren zo'n 3-4 keer het gewicht van het vlees te nemen als hoeveelheid water, en dit elke 30 minuten te vervangen. Zo ontdooi je het vlees in ongeveer een uur, en grotere stukken in 2-3 uur (ongeveer een half uur per 0,5 kg vlees). 

 

Ontdooi het vlees in de magnetron

Doe dit liever niet. Wil je het toch doen, verwijder dan de verpakking en leg het vlees op een schaal. Zet de magnetron op de laagste stand of ontdooi stand. Grote stukken vlees raden we af om in de magnetron te ontdooien, omdat het vlees ongelijk zal ontdooien waarbij sommige delen al warm worden, terwijl andere delen nog bevroren zijn. Verder adviseren we om het vlees meteen te bereiden na het ontdooien in de magnetron.